Rafał Kanderski mieszkaniec Chodcza zwyciężył w III Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów. Wraz z kolegą Bartkiem Sudzińskim zajęli pierwsze miejsce - zdobyli tytuł Mistrzów Kuchni Śląskiej, pokonując między innymi rodowitych Ślązaków. Zakwalifikowali się jednocześnie do międzynarodowego konkursu kulinarnego, który odbędzie się w przyszłym roku w Belgii.
Rafał i Bartek są uczniami Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Chemicznych we Włocławku.
Zwycięzców przygotowywali do konkursu Mariusz Gachewicz i Jacek Maksymowicz, kucharze z ?Pałacu Bursztynowego?, członkowie Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques. Rafał pytany o źródła swojego sukcesu po prostu mówi ? Lubię dobrze zjeść i stąd moje zamiłowanie do tego zawodu. Byłem mały, gdy zaczynałem kuchenne eksperymenty. W przygotowania włożyliśmy wiele serca, tyle samo pracy i cierpliwości. Trzeba w tym miejscu przyznać, że podczas naszych kulinarnych prób na zmarnowanie poszedł nie jeden kawał mięsa. W moim przypadku było to do trzech razy sztuka?.
Kto zna Rafała wie, że to chłopak z charakterem i nie odpuści, da z siebie wszystko i na pewno rzetelnie przygotuje się do przyszłorocznego konkursu w Belgii, będziemy trzymać za niego i Bartka kciuki. Jeszcze raz gratulujemy Rafałowi, Bartkowi i szkole.
A to link do konferencji prasowej ze zwycięską ekipą:
http://www.youtube.com/watch?v=qSkeeuSsc4c